בית-המשפט אישר הסדר פשרה במסגרת בקשה לתביעה ייצוגית נגד חברת מטא (לשעבר פייסבוק). החברה תשלם כשני מיליון שקלים לישראלים שקידמו בתשלום פרסומות וידיאו ברשת החברתית.

בשנת 2016 חשף ה"וול סטריט ג'ורנל" כי בחברת פייסבוק הציגו למפרסמים נתונים שגויים ומנופחים לגבי זמן הצפייה הממוצע בסרטוניהם, וזאת במשך כשנה וחצי (2015-2016). בסופו של הליך משפטי ממושך הגיעה פייסבוק להסדר פשרה עם מפרסמים מקליפורניה שהגישה נגדה תביעה ייצוגית. בסוף שנת 2019 הסכימה החברה לשלם עשרות מיליוני דולר לסיום הסכסוך המשפטי.

כמה ימים אחר כך הגישה בישראל חברת שפגאט בע"מ, שבעבר פרסמה בתשלום סרטונים בפייסבוק, תביעה נגד החברה ובקשה לאישור תביעה ייצוגית. בשפגאט טענו, באמצעות עורכי-הדין אוהד רוזן וחגי קלעי, כי הסדר הפשרה בארה"ב נגע אך ורק לתושבי ארה"ב. לטענתם, יש לפסוק פיצוי דומה לזכותם ולזכות כל יתר הישראלים שפרסמו סרטונים בפייסבוק על בסיס נתונים שגויים ומנופחים.

בפייסבוק הגישו בקשה לסילוק על הסף של הבקשה לאישור התובענה כייצוגית. בחברה טענו, באמצעות עורכי-הדין יעקב שרביט, יצחק שרגאי, יפעת פגיס-גלמן וליטל גדנסקי ממשרד הרצוג, פוקס, נאמן כי יש לברר את הסוגיה בקליפורניה, ולפי הדין בקליפורניה.

בפייסבוק טענו כי שפגאט, וכמוה כל יתר חברי הקבוצה שאמורה כביכול לקבל פיצוי, אינם משתמשים "רגילים" בפייסבוק אלא משתמשים עסקיים ועל כן הם מחויבים לברר את ענייניהם המשפטיים בקליפורניה ולפי הדין בקליפורניה, כפי שהתחייבו כשנרשמו כמשתמשים עסקיים לשירותים של פייסבוק. לצד זאת העלו בפייסבוק עוד שלל טענות נגד הבקשה.

בחודש אוקטובר האחרון, ועוד טרם הוכרעה הבקשה לסילוק על הסף, הודיעו הצדדים לבית-המשפט כי הגיעו להסדר פשרה. לפי הפשרה, ישראלים שהיו בעלי חשבון פייסבוק בין ה-12.2.2015 ל-23.9.2016 ואשר שילמו עבור קידום ממומן של פרסומות בווידיאו בפייסבוק יפוצו. לפי הסדר הפשרה, מדובר ב-29,865 חברי פייסבוק.

כיוון שבארה"ב פייסבוק פיצתה בסופו של דבר ב-26 מיליון דולר קבוצה המונה כ-1.3 מיליון חברים, הוסכם כי בישראל יפוצו חברי הקבוצה בסכום דומה יחסית לגודל הקבוצה, כלומר פייסבוק תשלם כ-593,716 דולר.

השופט רמי חיימוביץ מבית משפט המחוזי מרכז-לוד אישר את הסכם הפשרה. "לאחר בחינת מכלול כתבי בית הדין והפסיקה, נמצא כי הסכם הפשרה שגובש על בסיס הסדר הפשרה שאושר בארה"ב, ראוי, משקף את נסיבות ההליך, ותואם את יעדי החוק ותנאיו", כתב בפסק-הדין. "ההסדר מקנה פיצוי משמעותי בשיעור 2,125,503 ש"ח, רובו (85%) לחברי הקבוצה ומיעוטו (15%) לקרן לטובת הציבור, וכך הוא משיג את הן תכלית מתן הסעד ופיצוי הנפגעים והן את תכלית אכיפת הדין והרתעה מפני הפרות דומות בעתיד".

עוד לפני אישור ההסכם התקבלה בבית-המשפט עמדת היועץ המשפטי לממשלה, באמצעות עו"ד יצחק אלקסלסי מפרקליטות מרכז. המדינה שמה דגש על כך שלפי הסכם הפשרה, חברי הקבוצה שסכום הפיצוי לו הם זכאים נמוך מ-100 דולר לא יקבלו פיצוי כספי ישיר, והסכום שיועד להם יעבור לקרן לתובענות ייצוגיות.

"לעמדת גורמי המקצוע יש לקבוע רף מידתי יותר להשבה לחברי הקבוצה", נכתב בעמדת היועמ"ש והועלתה הצעה להציג לביהמ"ש "נתונים מבוססים ביחס לעלויות מתן הפיצוי הפרטני לחברי הקבוצה".

השופט חיימוביץ דחה את הטענות הללו. "במקרה הנוכחי, במענה לעמדת יועמ"ש, פירטו הצדדים את הסיבות לקביעת סכום המינימום, שעיקרן בכך שההוצאות הנדרשות להוספת פיצוי ישיר (במקום העברתו לקרן) משמעותיות ביותר ואינן פרופורציונאליות לסכום שישולם במישרין לחברי קבוצה נוספים כתוצאה מכך", הסביר.

מלבד אישור הפיצוי אישר השופט חיימוביץ גם את הגמול בסך 42,510 (לא כולל מע"מ) לתובעת ושכר טרחה בסך 340,080 (לא כולל מע"מ) לבאי-כוחה.

55151-10-19

* * *

להורדת הקובץ (PDF, 359KB)