צה"ל טען בפני ועדת טירקל לחקירת אירועי המשט הטורקי כי העביר לידיה את כל חומרי הגלם שצולמו על סיפון המאבי-מרמרה והיו רלבנטיים לחקירה, אך שבוע לאחר מכן העביר לה עוד חמישה סרטונים. כך עולה מהחלק הראשון של דו"ח הוועדה הציבורית לבחינת האירוע הימי מה-31 במאי 2010, שפורסם אתמול.

"הוועדה קיבלה לידיה מדיה מגנטית מסוגים שונים שנאספה מהמרמרה לאחר סיומה של ההשתלטות על האונייה", נכתב בעמ' 222 של הדו"ח. "המדיה המגנטית כוללת, כאמור, סרטים ותמונות ממצלמות דיגיטליות ומצלמות וידיאו שהיו בשימוש משתתפי המשט, סרטים ממצלמות אבטחה של המרמרה, וכן סרטים והקלטות מאמצעי חוזי של צה"ל.

פועלי נמל סמוך למאבי-מרמרה בנמל אשדוד, 1.6.10 (צילום: צפריר אביוב)

פועלי נמל סמוך למאבי-מרמרה בנמל אשדוד, 1.6.10 (צילום: צפריר אביוב)

"[...] הוועדה פנתה לצה"ל מספר פעמים בשאלה האם כל המדיה שנתפסה הועברה לרשות הוועדה. ביום 23.12.2010 נענתה הוועדה כי כל המדיה המגנטית שנאספה מהמרמרה ושהיתה תקינה מבחינה טכנית נבדקה על-ידי הצבא, וכי הקבצים הרלבנטיים הועתקו והועברו לידיה. זאת, למעט סרט אחד שבו נראים פעילי IHH כשהם מכים ומצלמים את החיילים שנחטפו, ואשר הועבר עם תשובת צה"ל. בתשובת צה"ל נכתב כי 'מבדיקת הגורמים הרלבנטיים עולה שפרט לסרטון זה הועברו לידי הוועדה כלל החומרים שנמצאו במכשירים שהוחרמו ממשתתפי המשט'".

בהערת שוליים לדברים אלה נכתב: "ראו תשובת צה"ל לבקשת השלמה של הוועדה מיום 8.12.2010, סומן על-ידי הוועדה כמוצג 158 במוצגי הוועדה. על-פי תשובת צה"ל, מבחן הרלבנטיות הוגדר ככל קשר במישרין או בעקיפין לאירוע, זאת להבדיל מתמונות או מסרונים אישיים שאינם נוגעים לאירוע".

מיד בהמשך הדו"ח נכתב כך: "יצוין כי ביום 30.12.2010 קיבלה הוועדה מרשויות צה"ל קובץ סרטים נוסף, המכיל עותק נוסף של הסרט האמור, אך מכיל גם חמישה סרטים נוספים בהם נראים פעילי IHH כשהם מכים ומצלמים את החיילים שנלקחו לבטן האונייה, ואשר לא היו ברשות הוועדה קודם לכן".

עוד עולה מדו"ח טירקל כי לאחר השתלטות כוחות צה"ל על הספינה, "נאספה מדיה מגנטית שנמצאה". בין היתר מצוין בדו"ח כי נאספו "מחשבים ניידים, טלפונים ניידים, כרטיסי זיכרון, דיסקים קשיחים, קלטות, דיסקטים, דיסקים, סרטים, נגנים ועוד". כן מצוין כי "לא נאספו מצלמות, כי אם רק כרטיסי הזיכרון שלהן". על-פי תשובת צה"ל לוועדה, "חלק מן המדיה המגנטית שנאספה בשלב זה [לאחר ההשתלטות על הספינה] הועברה לישראל באמצעות מסוק לשימוש דובר צה"ל ומערך ההסברה. שאר החומר הועבר ליחידת אמש"ט [איסוף מסמכים ושלל טכני] עם כניסת כלי השיט לנמל אשדוד".

על-פי הדו"ח, לצורך עבודתה קיבלה הוועדה לרשותה "אלפי קובצי וידיאו ושמע המכילים מאות שעות הקלטה וצילום, שנאספו ממקורות שונים. רשויות הצבא העבירו לידי הוועדה חומרים ממגוון של מקורות, לרבות צילומים ממצלמות האבטחה שהיו על המרמרה, תוצאות צילומים של אמצעי חוזי שונים, סרטים שצולמו על-ידי מצלמות שהותקנו בקסדות של לוחמי צה"ל שפעלו על המרמרה, הקלטות של דיווחים ברשת הקשר במהלך האירוע וכן צילומים וסרטים שצולמו על-ידי משתתפים של המשט בשעה ששהו על המרמרה, על-ידי אנשי יחידת דובר צה"ל, ועוד".

כמו כן מצוין בדו"ח כי הוועדה קיבלה לרשותה את גרסת ה"rough cut" של ראיון שערכה אשרת קוטלר-בנגל עבור ערוץ 10 עם בולנט ילדרים, מנהיג ארגון ה-IHH. בדו"ח מצוין כי חומר הגלם שהועבר לידיה כלל "חילופי דברים מחוץ שנאמרו מעבר לראיון הרשמי" [כך במקור]. בדו"ח מצוטטת אמירה של ילדרים, שלא הופיעה בשידור הטלוויזיוני. "מה רציתם, פרחים?", שאל כשנדרש לקבלת הפנים האלימה של נוסעי הספינה לחיילי צה"ל.

לגבי ג'בדט קיליצ'לאר, העיתונאי שנמנה עם תשעת ההרוגים במבצע, מצוין בדו"ח כי הוא היה "בן 38, אזרח טורקיה, פעיל IHH, אשר עבד ככתב ומנהל אתר האינטרנט של הארגון. עלה לספינה באיסטנבול. במשט לעזה הועסק על-ידי ה-IHH כצלם. בסרטון שצולם על המרמרה נשמע אומר שהוא 'מתפלל שאללה יעניק לנו סוף טוב כמו לאותם השהידים'".